31 juli 2010

fotoutmaningen

... en bild, ett motiv, 6 månader som blir till 12 månader.
Så här ser det ut utanför mitt skrivbordsfönster idag:
Mulet, blåsigt och temperaturen är 17 grader. 
Äppelkarten blåser ner och det är bara att kratta upp så inte bushunden Eydis äter upp dem.
Så här såg det ut i slutet på juni:
och så här hade vi det i slutet på maj:
Tyvärr så har jag tappat bort länkarna på de övriga deltagarna i utmaningen men jag vet att Birgitta i Arboga och Wivi deltar, kika in hos dem och titta på hur det ser ut vid Fellingsbro-bron och på söder i Sthlm.
Nu så ska jag ta tag i bilderna från Island... det är en hel del kan jag tala om. Börjar väl så sakterliga med dag 1 .
Återkommer!

30 juli 2010

hemma igen...

Efter 11 dagar som vi tillbringat på Island så landade vi åter på svensk mark kl 21.30 igår kväll. En oförglömlig resa som varit vår dröm länge. Många mäktiga intryck och mycket att smälta. Härliga naturupplevelser och vackra dramatiska vyer. Snö, vatten, sten, lava, aska, grönska, hästar, får...
Massor med bilder att ta hand om. Återkommer med dessa så fort som tiden tillåter.
Borta bra med hemma bäst! Här har vädret vänt under tiden vi varit borta och temperaturen är väl mer human nu än tidigare. Fast lite klibbfukt är det i luften, men det hör väl rötmånaden till.
Nu återstår att komma ikapp i vardagen och även komma ikapp hos mina bloggande vänner som jag följer. Åsså längtar jag efter symaskinen...
Ha det gott!

16 juli 2010

jag har hittat...

...en skoj blogg.
Visserligen på tyska men det funkar ju hyfsat att översätta via Google.
kika in där och kolla på hennes fina skapelser med dekorsömmarna från symaskinen tillsammans med virkade blommor.
Här finns tutorial hur hon går tillväga. Helt klart en teknik jag ska prova.
Här finns en sida där man kan ladda hem liknande "mandalas" som hon använder sig utav... ifall man inte vill konstruera något liknande själv.
som ska lägga sig men skulle vilja testa tekniken istället.

15 juli 2010

jag är med...

Jag är med i ytterligare en utmaning... för när jag var i Luleå antog jag den här. Är ju egentligen lite skraj för sånt men ska ge mej f*n på att fixa den. Härliga blommiga tyger i vårfärger. Två egna tyger får läggas till och 10 oktober ska allt vara klart. Hmm... jag har ännu inte kommit på något helt självklart, det så mycket enklare om det bara poppar upp en idé som man spinner vidare på. Här är en bild på tygerna som ska användas.

Inte något som jag skulle köpa i vanliga fall... så det blir verkligen en utmaning.
Tycker jag nog att jag redan varit ganska tuff. För någon vecka sedan gjorde jag klar en annan utmaning som jag fått av Maja. Samma sak där, inte något tyg jag skulle köpa. Men desto roligare med utmaningen på så sätt. Men det resultatet visas som sagt inte förrän 20 augusti. Vi är fler som fått samma utmaning och det ska verkligen bli skoj att se var som skapats i stugorna.
Nu drar det ihop sig till middagsstund. Ha dé!


14 juli 2010

nesse-vinst...

har kommit fram till Wivi. Ett litet rött paket kan man ju säga att hon fick.
Jag saknar adressen till vinnaren av den svarta upplagan.
Ann-Christine i Svalöv,
meilar du din adress så kommer din nesse också på posten.
Här fortsätter värmen och det blir inte många knop gjorda. Det börjar dra ihop sig till vår Islandsresa. På måndag går den av stapeln. Kikade lite på vädret där och dom har betydligt svalare än vad vi har. jag gillar att klä PÅ mej!
Nu är det dags att inta sängläge. 
Ha det gott i värmen.

11 juli 2010

inköp i Mora...

... ja, för självklart blev det lite inköpt när vi var på utställningen i fredags. Där var ju som sagt en minimässa. Tänk att man alltid något som fattas hemma i tyg och tillbehörslagret.
Som jag skrev igår gjorde jag ju dalahästsmycket. Där köpte jag också lite pärlor i "lös vikt" för att göra hängen till blixlåskläppar. Kan vara skoj att utsmycka nessar och väskornas dragkedjor. Vi får väl se hur jag lyckas att tillverka sådana så småningom. Av Quilteliv köpte jag ett mönster på en väska som lätt görs om till ryggsäck, till det blev det också ett tygkit i mörkgröna härliga tyger + ett par trådrullar av favoritmärket Aurifill, en bit dekorband.
Av Canvas så köpte jag färdiga tygark att använda i skrivaren. (lite lat får man vara ibland) Annars brukar jag göra själv enligt min beskrivning som du kan hitta på webbdisken här ovan. Av Canvas så blev det också "ostväv", stämplar och ett par paintsticks.
Av Quiltstugan i Sala blev det bara en härva illgrön snodd som kan vara bra att ha. Ja, det var faktiskt allt... och det lät ju inte särskilt mycké!?
Pust!... Idag är det på tok för varmt. Dom pratar på radion om att det kanske blir rekordvärme och att gamla rekordet får ge vika. 38 grader ska visst vara det gamla rekordet i Stockholm, just nu har vi 33.4 grader här på vår väderstation. Tror jag går till symaskinen.. där är skugga och ganska behagligt. Glöm inte att fylla på väskeförrådet!

10 juli 2010

Dalaresa...

Igår var jag till Mora och Ovansiljans Quiltförenings fina utställning. Man kan tycka att det kanske är långt att åka 33 mil enkel resa för att se på quiltar. Men se, det är det inte... det är värt varenda meter.
Vilken härlig utställning. Har ni vägarna förbi så måste ni kika in på den. 
Där fanns många fina quiltar i varierade storlekar och i olika tekniker. Två st omröstningar kunde man delta i, högsta vinsten i varje omröstning är en symaskin. Lotteri fanns och ett kafe med härligt fikabröd.
En liten minimässa fanns också den här helgen. Kanske ett tiotal utställare var där. Också dessa med ett varierat utbud. Tyg, tillbehör, mönster, symaskiner, pärlor...
Jag deltog i en workshop hos en av utställarna och gjorde ett halssmycke av en liten dalahäst, silvertråd och lite pärlor.
Av utställningsquiltarna så vill jag inte visa några bilder ännu. Men jag tar mej friheten att bjuda på EN bild för den är så representativ för Dalaquiltare och Ovansiljanquiltare. 
Här är en den, en av mina favoriter på utställningen:
Tyvärr har jag fotat på för långt håll så jag ser inte vem som gjort den. Det jag däremot ser är att det är en medlem i Qvansiljans quiltförening som gjort den och att den heter "Kärlek till Dalarna". Visst är den underbar! (numer vet jag att det är Kerstin Gustafsson som gjort den, tack Gunilla W.)
En bild till från utställningen:
Vår resa hem gick via Nusnäs och dalahästtillverkningen vidare till Vidablick utanför Rättvik för intagande av lite mat. Kikade runt hos hantverkarna där och fortsatte sedan vidare på vägen genom Tällberg. Klockan hade tickat på till efter 19 och alldeles för sent för att kunna kika in hos hantverkarna utefter Tällbergsvägen, så det tar vi nästa år när vägarna bär upp till Mora igen.
Här är en bild över Siljan tagen från värdshuset Vidablick, säkert en välkänd vy för många:
Kvällen blev sen innan vi kom hem, trötta och nöjda och med en stor kasse kalorisnåla godsaker. 
Kanske jag berättar mer om den kassen i morgon.
Ha dé!

8 juli 2010

tada dragning...

...50 st lotter blev det i mitt lilla lotteri.
Jag har klippt, vikt och lagt i en skål för SVART och en skål för RÖTT.
KM får förtroendet att vara Notarius Publicus!

Vinnare av mininecessär för de som föredrar svart är:
Ann-Christin i Svalöv
Grattis!

Vinnare av mininecessär för de som föredrar rött är:
Wivi

Grattis till dej också!
Ni vill jag att ni mejlar mej era adresser så jag vet vart jag ska skicka vinsterna.
Ha dé!

7 juli 2010

tråkjobb...

...eller vad tycker du?
Finns det något tråkigare att göra vid symaskinen än sy upp jeans eller att laga dem? Skulle vara att sy upp gardiner isåfall...
En annan som tycker det är tråkigt när matte syr är Eydis, men hon kan konsten att vila:
Nu är det dags att laga lite mat... sen ska jag vila också, tror jag... eller om jag hittar på något skojigare vid symaskinen.

PS. Glöm inte att lämna din kommentar i inlägget SVART eller RÖTT om du vill vara med i utlottningen av mini-neccarna.

6 juli 2010

mer värme...

...nu har vi haft varmt alldeles för länge , eller hur . Musten går ur mej och jag kämpar mej igenom dagarna i sakta fart. Inte har jag tovat ännu så där kan jag inte visa något resultat ännu. Däremot har jag sytt min utmaning som jag fick av Maja klar. Det är faktiskt ganska skönt att hålla sig inomhus och sy när utetemperaturen är 30 grader och mer.
Idag ska jag städa bilen! Trots värmen... men något vettigt måste man väl göra emellanåt.


Ha det gott i värmen och glöm inte att fylla på vätska emellanåt!


4 juli 2010

en utmaning...

...är en utmaning är en utmaning. Jag fick en frivillig utmaning från Maja häromdagen och när jag såg tyget visste direkt vad det skulle bli . Men så ska jag "krångla till det ytterligare... inga tyger får köpas, bara det som jag har hemma får användas. Hmm... och visst har jag tyger, i massor!. Men räcker de , ja man kan fundera, för trots att hyllorna är fulla så blev det knivigt att hitta lämpliga bitar. Utmaningen blir alltså en utmaning i att få ihop tyger som passar och att det räcker. Ingen stor sak jag gör men likafullt så får jag pussla, det blev också på håret att utmaningstyget räckte. Men  nu tror jag att jag får ihop det ganska skapligt. 
Utmaningstyget var ju verkligen en utmaning i sig, tycker jag. 
Jag tror inte att jag skulle köpt det tyget själv även om det är fräscht men jag brukar tycka att det är svårt med "stormönstrade/tema"-tyger, så som sagt... en utmaning är en utmaning är en utmaning!!
Tidsfristen är t.o.m. 20 augusti så någon bild på skapelsen kommer inte förrän efter det datumet
Idag ser det ut för att bli ännu en varm dag. 
Kanske jag tovar lite, skönt att kunna vara ute då eftersom det är lite blött att tova.
Ha det gott i värmen!

3 juli 2010

svart eller rött...

ja, det är frågan nu när jag tänkte att det är dags för en liten utlottning igen hos mej. Förra sommaren vid den här tiden hade jag skrivit 100-inlägg och firade det. Hur många inlägg det blivit till nu har jag inte tagit reda på och det spelar egentligen ingen roll. Jag tycker det är skoj att skriva när jag känner för det och det är förstås JÄTTETREVLIGT att ha besökare till bloggen. Ännu mer skoj är det när besökarna lämnar spår efter sig i form av en liten kommentar. TACK för dem alla ni kära besökare.
Ja, utlottningen då...
I sista numret av "FatQuater", den svenska quilttidningen, så fanns en bra beskrivning på att sy necessärer på ett rationellt sätt. Jag gjorde ett gäng men har nu så många små att jag vill dela med mej.
Dessa två vill jag lotta ut, dom är inte stora, ca 10x8cm och jag har fyllt dem med lite småsaker. 

Vill du var med på utlottningen? Då vill jag att du skriver en kommentar (= 1 lott) och samtidigt meddelar vad du gillar bäst, SVART eller RÖTT.
Länkar du till min blogg så blir det ytterligare en chans till att vinna (= 1 lott). 
Du har fram till och med den 7 Juli 2010 på dej att kommentera/länka.
Den 8 Juli har jag dragning! 
Lycka till!

2 juli 2010

en lappeduk...

resultatet från Luleå-träffen. Ja, så kan man lägga det projektet till handlingarna. Jag blev riktigt nöjd med tygvalet, kanske berodde det på att vi höll till i en av mina favoritbutiker.
Igår när vi skulle till valpkursen så tog vi svängen om grusgropen och fotade. Solen stekte och stenarna gjorde rätt för sig. Här är resultatet, både av sömnad och fotograferandet:

Igår kom också ett kuvert i lådan... med en utmaning från Maja. Vi är fyra stycken runt om i landet som antagit den. Helt ovetandes om vad utmaningen skulle innehålla för tyg... funderar ett tag på vad jag kan tänkas göra med min tygbit. Ett par idéer finns...
*  *  *  *  *
Dagen idag ser ut att bli supervarm... å vi som ska köra hö... men oj så skönt att ha det under tak när regnet kommer.
Ha det gott!


1 juli 2010

Julius...

Saxat ur "Den Gamla Svenska Bondepraktikan"
första utgåvan skrevs på 1600-talet.

JULIUS
"Om det Vårfrudag regna vill, som Maria besökte 
sin fränka Elisabeth till; då vill regn sig för-         
stäcka, och 14 dagar därefter räcka. Regnar det 
S:t Margaretha natt, då bliver litet nötter det     
året. Höres tordön, det teckna gott kornår, och  
stor fädöd. I denna månad gå hundedagarne in,   
då vakta dig för purgants och alla starka drycker,
svettebad, åderlåtande, varm mat, sömn, älskog  
och okyskhet, och för de fiskar, som tagas i dött 
vatten. Bruka salvia, mjölk, sötost och anis. Den 
som då låter blod 1, 15 och 17 dagen, den lever 
näppelig det året över. Solen löper i Lejonet, då 
är gott att bygga hus och lägga grundval, flytta    
hus, vakta dig för nya kläder."                           


fränka,
kvinnlig släkting enl.NE
S:t Margaretha, 20 juli
purgants, laxermedel (tror jag efter att ha Googlat)