29 augusti 2010

fotoutmaningen

Nu är det dags igen, vi har kommit till sista veckan i augusti. 
Så här ser det ut utanför mitt skrivbordfönster idag:

Inte så stor skillnad men äppelkorgarna är fyllda och ska ut i skogen till djuren. Tänk att det alltid är för mycket äpplen. Ändå har vi inte alls så många äppelträd kvar som dom hade tidigare här på gården. Nu är det "bara" 9 träd kvar men jag tror det funnit ytterligare 10 till tidigare. Vad gjorde de med alla äpplen tro?? Jovisst, vi använder mycket äpplen här på gården, vi äter, mosar, fryser in, torkar, ger bort och utfodrar hästarna... men det blir ändå en massa över.
Så här såg det ut i slutet på juli:
Som sagt, inte så stor skillnad. Men det har växt en del sen i juli. 
Regnet återkom och det har varit varmt och fuktigt.

 Av sömnaden har det inte blivit ett dugg. Vet inte vart tiden tar vägen egentligen... nu är det söndageftermiddag och det är dags för lite mat. Kanske, kanske kommer jag till symaskinen senare.
Jag funderar att hoppa på en utmaning som Maja hittat på åt oss bloggare. Kolla på hennes vackra blombilder. Det blir fler och fler som vill delta och i morse hade också Brita laddat upp en massa superfina bilder från sin blomstrande trädgård. Kila över och beundra bilderna.  ...snart så kanske det är dags för mej att besluta om jag ska delta eller inte.  Som Pialuttan uppmanade mej: man kan ju "palla" lite... och nu finns det två ställen där jag vet att det finns fina blommor. 
God fortsättning på söndagen, allihop!

28 augusti 2010

2:a arbetsveckan...

Den har tärt på krafterna denna andra arbetsvecka efter sommarledigheten. Men nu ser jag fram emot en härlig lördag... jag har varit i stallet på morgonen och så blir det ett varv med dammsugaren. Sen... så ska jag till min symaskin. Det som står på tur är att quilta Luleåutmaningen. Är bara lite skraj att jag väljer "fel" quiltning. Frihands blir det iallafall. Men man vet aldrig... det kan hända jag ändrar mej. Inte första gången isåfall...
Vädret då? Ja, äntligen har den fuktiga luften försvunnit och vi har härlig frisk luft. Solen skiner och vi får nog en vacker dag idag. Så småningom blir det väl gräsklippning under dagen här också...
Men som  sagt, först ett varv med dammsugaren...
Ha de'.

23 augusti 2010

i min brevlåda...

Ja, idag så innehöll brevlådan överraskning!
Gulliga Maja har skickat snögubbar till mej.
TACK Maja, så himla skoj.
Nu är steget inte långt till att bli en snögubbenörd .
Dagen idag har för övrigt bara innehållit en massa jobb. Det behövs verkligen några dagar innan man är igång efter sommarledigheten. Idag var första dagen med full verksamhet och det känns i benen, så nu är det dags för en hundpromenad så för att "mjuka" upp dem.
Inget letande efter svamp idag. Svampfyndet igår var inte stort. Det räckte väl till en halv macka tror jag. Inte mycket att "hurra för". Däremot så såg vi spår av vildsvinen. Kanske dom äter svamp? Skulle inte förvåna mej.
Ha en bra måndagskväll.


22 augusti 2010

igång med Luleåutmaningen...

Nu så är jag i full fart med att sy på utmaningen från Luleå-träffen.

Vi fick fem blommiga tyger i olika färger. Dessa ska användas + att två valfria tyger i fri mängd kan användas.
Jag sydde klar min topp klar igår!
Det känns verkligen skönt, jag vet ju att det blir jobbigt att komma igång o sy på kvällarna efter jobbet. Och tiden, ja, den rinner iväg. Nu känner jag mej sporrad att lägga ihop med vadd och baksida och quilta ihop. Resultatet visas jag inte förrän i oktober när utmaningen ska vara klar.


Vädret... ja, idag känns det som om hösten är på väg. Äntligen lite högre luft och fukten är som bortblåst... nu trivs jag .
Här är en blombukett från i midsomras.
Snart har vi färgsprakande löv i träden igen.
Ha en bra söndag, nu ska jag ut med hunden o kolla om vi hittar lite svamp.

20 augusti 2010

Majas utmaning...

...äntligen har det då blivit dags att få visa vad som blev av utmaningstyget som jag fick av Maja i början av juli. Vi var 5 tjejer (Evaj, Ullis, Pialuttan, Wivi och så jag) som Maja delade ut tyget till.
När jag fick tyget visste jag på en gång att jag ville sy en kasse av det. Jag hade sett en bra modell i en av Lise Bergenes böcker "Lappegaver". Nu äntligen skulle det bli av att sy en. För att göra utmaningen ännu krångligare så bestämde jag mej för att inte köpa något till kassen. Nu är man ju en tygsamlare och tror att det finns tyger så att det räcker i hyllorna... men ack vad fel man kan ha ibland. Tyg finns men inte rätt färg och i rätt mängd... men skam den som ger sig. Jag har skarvar och pusslat och tror jag fått ihop det skapligt. Vad tycks:
Just här på bilderna blev färgerna något konstiga... tror att det var kväll när jag fotade. Nåväl, brunt och blått skulle jag ha emellan. Jag hittade två bruna tyger som passade bra och en liten bit blått. Började att skära till snäcktyget...hjälp, det räckte förstås inte...vad göra? Hittade ett väldigt färgstarkt tyg som kunde passa att skarva med. Det tyget passade dessutom utmärkt till foder också. Passpoaler skulle det vara på sidorna, blåa tyget räckte inte... letade och hittade en pytteliten bit av en nära nyans av det ursprungsblåa tyget. Det räckte till passpoal och kant på handtagen.Så här blev slutresultatet som var klart redan den 6 juli:
Här kommer färgerna mer till sin rätt. Jag valde att fotade utomhus och lånade hundens sjöstjärna. Jag tyckte det passade bra ihop med väskans tyger men det tyckte inte islandshunden Eydis!
Nu så vill jag bara ge Maja en jättekram och stort tack för att du hittar på bus till oss bloggare. Ett stort tack till mina utmaningskompisar också.
Ha de´!


18 augusti 2010

jag har varit på stan...

stan i det här fallet är Norrtälje. Alldeles tillräckligt för mej... Jag tänkte prova på att virka sådana blommor som jag hittade på den här bloggen för ett tag sedan. Inte brukar jag virka men lite garn har jag sedan gammalt, men en virknål saknade jag och måste köpa. Jag for iväg till garnbutiken och där hittade jag så söta garnnystan också, har ni sett:

Jämför med virknålen! Tycker man kunde säga att det var garnnystan till Barbiedockan , om man nu hade en sådan. 10 gram är det i varje nystan så det var perfekt för mej att komplettera med några glada färger. Nu när jag har allt material återstår bara att försöka virka någon blomma också.
* * * * *
Annars så har jag klarat av hela tre arbetsdagar och nu har jag kommit in i rutinerna igen. Det är lätt att "lägga av" sig under sommaren. Som tur är så är jag ju inte ensam om att känna så... jag tror alla mina arbetskompisar känner lika.
Min bruna/gula topp har fått bården ditsydd och det lutar åt att jag kviltar den själv så småningom. Jag har också kommit på hur jag ska göra med mina tyger som tillhör Luleå-utmaningen. Till dessa fick jag kompletterande tyger från USA och det blev perfekt ihop med Luleå-tygerna. Så nu är det bara att sätta igång med den utmaningen också... synd att man jobbar ... ja, ni ser att inspiration och skaparglädje kommer igång när tiden inte finns! Fast en o annan helgdag ska man väl kunna gasa med symaskinen lite.
Nu är det dags för en uppfriskande hundpromenad. Ha det gott i stugorna!

14 augusti 2010

nästan framme...

Jag har sytt vidare på mitt gul/bruna arbete. Nu ska det få ligga till sig lite efter att jag sytt till en bård av samma bruna fusion-tyg som jag har emellan blocken. Så här ser det ut i nuläget:
Solen skiner och det blir skuggor på bilden.
Jag har lite funderingar på om jag ska lämna in täcket hos Pastellen i Gävle för att få det kviltat eller om jag ska göra det själv... som sagt, det får ligga till sig ett tag innan jag bestämmer mej.
*     *    *     *     *     *
För övrigt har dagarna rusat fram i snabb takt, varmt och fuktigt har vi så inte blir det mycket gjort utöver det jag är tvungen till. Det är faktiskt så att det har rusat fram så att jag bara en enda dag kvar tills jag börjar jobba igen. Hmm... var tog sommaren vägen? Kanske jag måste göra en summering för att se att dagarna blev fyllda med innehåll. (jodå, jag vet att jag gjort en hel massa)
Nu hoppas jag på att det har blivit liite svalare så att jag kan göra en behaglig prommis med Eydis. Ha en skön fortsättning på lördagskvällen!


10 augusti 2010

det går framåt...

Idag har jag sytt vidare, jag har kommit en bit till på mina gula rutor. Så här ser det ut idag :
Det syns väl ännu ingen större skillnad men jag har iallafall sytt på bruna remsor på var sida om blocken. Nu börjar hopsättningen och då ska väl ett tydligare resultat kunna visas upp. Kanske jag hinner påbörja ikväll...
Annars så är årets tvåltillverkning igång , jag är inne på tredje varianten nu. Imorgon gör jag ännu en, då blir det ren olivtvål. Bilder på tvålarna kommer senare. 
De måste ligga och mogna ett par dagar, nästan som att göra ost
Dagarna rusar iväg nu, snart är det dags att återgå till jobbet. På måndag är det dags. Det är väl med blandade känslor man går tillbaka. Visst har jag ett jättebra jobb och mysiga arbetskamrater. Meeen, tänk vad härligt att kunna få vara hemma och pyssla med sånt som annars kommer i sista hand under arbetsåret. Fast å andra sidan är det bra att få lönekuvertet också.
Nä, nu ska jag ut med Eydis, bushunden.
Ha de´!


7 augusti 2010

vad är det som går och går...

ja, idag äntligen så blir det fortsättning på sömnaden som påbörjades i juni. Tänk att nästan hela sommaren hinner gå innan jag får "ändan ur vagnen".
Ännu har jag inte kommit till remsorna men snart !!
Så här ser högarna ut idag, 160 har blivit till 80:

Så här såg det ut den 27 juni:
Inte så stor skillnad med 160 bitar har blivit till 80 som därefter ska få 160 remsor fastsydda... Jag hoppas och tror det blir en fortsättning i kväll. Nu är det lite matlagning som gäller och sen en hundpromenad. Det har regnat nu i eftermiddag och det är så friskt och härligt att ta en sväng med vovven.
Hörs igen!


4 augusti 2010

inköpen...

Inköpen från Islandsresan är nu fotade o klara. En islandströja, modell kofta, fick följa med hem. Till den köpte jag också ett pannband. Tröjan är brun för att även den ska matcha Islandshunden Eydis. Jag tror det är så det ska vara på hundutställningar... sådan matte sådan hund
Så mycket tyg blev det inte inköpt. Vet inte om jag törs säga det... men jag hade nog större förväntningar på quiltbutiken Virka. Inte är den så himla stor! Visserligen är butiken i två våningar. Övervåningen inrymde en  inredningsbutik och en traditionell tygbutik. Undervåningen bestod av Virka och lagerutrymmen. Innehavaren är nog väldigt förtjust i Thimbleberries-tyger. Inget fel på dem, det kändes bara som om hela butiken var fylld av enbart sådana... säger jag, som gillar färgstarka tyger. Inte många "bra att ha"-saker fanns det, mest tyger. Jag frågade om Virka fortfarande räknades som en av de större quiltbutikerna i Europa? Svaret var att Virka är den största i Europa (jag tvivlar), och världens 2:a största... men det är inte jag säker på efter att ha sett bilder får USA-besökade kviltare från Sverige.
Jag frågade också efter mönster från Island. Tyvärr sålde inte Virka några utan tipsade mej om butiken Föndra istället. Vi åkte dit och det visade sig att de hade några Disa-mönster kvar. Den butiken inriktar sig numer på scrapbooking istället.
Vad som var synd för mej är att designer Disa tydligen finns på i norra Island, i Akureyri, Islands andra största stad. Där finns också en quiltbutik... som jag naturligtvis missade. Hade ju varit väldigt skoj att besöka den också. Men... jag är jättenöjd med vår Islandresa som genomfördes utan några som helst problem. Allt klaffade, flyg, bil, boende...
Nu är alla bilder ordnade av dem som jag gör offentliga och lägger ut här. 
24 stycken monterade bilder, här hittar du dem
Om du orkar kika!;-)
Ha dé!

3 augusti 2010

en matta...

Jag har tovat! Kardade ullen tidigare i somras med nu först så har jag kommit till skott och gjort en matta till hunden. Eftersom jag har både brun & vit ull och en brun & vit hund så tyckte jag det kunde vara skoj att matcha matta och hund. Eydis hade bråttom att provligga:

Jag nåltovade hennes namn och ett hjärta efteråt.

Nu så är vi redo att åka på hundutställning. Vi har anmält oss till rasklubbens träff i september. Det ska bli spännande att se hur det går. Bra social träning för hunden är det, hur det än går på utställningen.
****************
Idag ska jag nog kika i min kasse som jag har massor av skoj prylar i efter kursen med Mikael Svensson. Sista kursen jag var med honom var i september i fjol. Kanske på tiden att kolla upp vad jag lärde mej!
Lite fler bilder från Island ska jag också få till, måste göra det i närmaste framtiden annars så lär väl det också bli liggande för att annat skoj kommer ivägen...
Här är vädret ganska bra idag. Efter regnet så har det blivit lite svalare.
Ha en bra dag!

2 augusti 2010

1 augusti 2010

Islandsbilder...

...lite smått har jag börjat gå igenom bilderna från Island. Jag har lagt upp bilder från dag 1 o 2 hittills. Pust... många bilder är det. Men väldigt nyttigt att gå igenom dem. Det är nästan så att man glömt vad vi gjorde de första dagarna på Island!
Bilderna ska gå att klicka på för att visas i större format.
Jag fyller på vartefter jag går igenom dem. Närmast på tur är dag 3.
Men nu ska jag ta en paus från datorn. Jag kardade ull tidigare i somras och nu tror jag att jag ska göra slag i saken och tova en matta till bushunden Eydis. 
Vi ska på utställning så småningom och då kan det vara bra med en fin matta.
På återseende!

Augustus...

Saxat ur "Den Gamla Svenska Bondepraktikan"
första utgåvan skrevs på 1600-talet.

AUGUSTUS
Om solen skin klar på Marie Himmelsfärdsdag,     
det är den 15 augusti, betyder gott vinår. Ifrån        
den 6 intill den 13 dag i augusti, är bästa tid att så   
vintersäd, och sedan må man väl så vintersäd in-    
till Bartholomei tid, Bartholomei afton förbjuda    
bönder, må upptaga hampa och lin. I denna månad
skall man ingen läkedom bruka, som är gjord av     
honung, så akta dig för mjölk och söt mat, och       
varm mat, och för vin, ät poleja, grodeblad, bitter  
mat av kardemumma. Den sig låter blod den 19,   
20, han lever ej det året omkring, du må ej låta      
dig åder på den 15 dagen utan du vill dö 5 dagar    
därefter. Kommer tordön, då kommer ock mycken
sjukdom både över människor och fä. Solen löper  
i Jungfrun. Då är det gott att avvänja barn, bygga   
äktenskap eller fästa sig jungfru, men inte ligga        
hos henne.                                                            


Bartholomei, 24 augusti
Poleja, mynta enl. Googlande: http://paranormal.se