29 september 2010

fotoutmaningen

En bild, Ett motiv, 12 månader.
Nu har det gått ett år sedan första bilden togs här utanför mitt skrivbords-fönster. Inte har det varit så stora förändringer en del månader, men det har varit skoj att dokumentera årets förändring trots små skillnader.
Så här såg det ut tidigare i kväll:

För en månad sedan såg det ut så här:
Och för 6 månader sedan såg det ut så här :

Nu ska jag packa lite grann. I morgon eftermiddag åker vi iväg till Grövelsjön i norra Dalarna på en liten kortsemester. Vi tänkte passa på att göra årets sista fjällvandrig i frisk kall luft. Det ser ut som att solen kommer att skina på oss. Det har också kommit lite snö som ligger på fjällsluttningarna.
Nästa gång vi åker dit så är det skidor som gäller.
Ha det gott runt om i landet!

25 september 2010

mot Uppsala...

... symaskinen packad, tyger tillskurna, alla tillbehör i väskan.  
Nu bär det iväg till Quiltbiten och en skojig kursdag.
Här ser ut att bli en härlig höstdag så passa på att njuta ni andra som inte får ha så skoj som jag.
Ha en bra dag och en liten rapport kommer kanske i morgon.

23 september 2010

dagar som går...

Oj vad tiden försvinner iväg. Det är måndag och så helt plötsligt så är det fredag och man har en HEL helg framför sig. Sen är det måndag igen...
Förra lördagen var vi på "valpköpar-träff" i Nyköping och träffade Eydis släktingar. Så härligt att se flera hundar av samma ras leka med varandra. Dom hoppade och sprang efter varandra, inte så mycket brottning som annars är en vanlig lek mellan hundar.
~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~
Den här lördagen ska jag åka på kurs igen. Frihandskviltningen tränar jag på så smått emellanåt och ska gå på fler kurstillfällen framöver. Men den här lördagen ska jag sy "Supersmala böjda remsor". Det ska bli så skoj, Yvonne Kervinen heter kursledaren. I våras hade Quiltbiten en utställning med Yvonnes alster, jag blev grymt imponerad av hennes quiltar och ser verkligen fram emot lördagen.
~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~
I veckan har äpplena plockats, gräsmattan klippts, kanter o runt träden är trimmat. Snart faller lönnlöven... nog finns det att göra.
Ha det gott allihop,

19 september 2010

pliktens dag...

Plikt nummer 1:
Jag har blivit tilldelad en award dubbelt upp! En av Maja och en av Pumlan.
Tack så hjärtligt!
Med awarden följer lite åtaganden:
1. Tacka den som gett utmärkelsen och länka till denna person (fixat).
2. Nominera 7 andra bloggare och länka till dem (de flesta av mina bloggvänner har redan denna så här beslutar jag mej för att bli en lagbrytare och helt enkelt struntar i att skicka vidare).
3. Kopiera bilden ovan (ofixat).
4. Berätta 7 intressanta saker om sig själv (intressanta!? kanske...)

1. Född 1955 och uppväxt i Roslagen, Uppland men har alltid varit förtjust i landskapet Dalarna trots att jag inte har någon anknytning till det och inte besökte det förrän jag hunnit bli 20 år.
2. Bestämde mej tidigt för att jag ville bo på landet och ha djur. Ett barn skulle jag ha. Det optimala hade ju varit en bonde från Dalarna men jag är nöjd och lever sedan 35 år tillbaka med bonden från Roslagen som jag är gift med sedan 1979. Vi har en son som är född 1976.
3. I skolan var jag totalt ointresserad av textilslöjd. Min första symaskin fick jag av min blivande man 1977. Jag höll på att ta körkort och inför uppkörningen så köpte han symaskinen som skulle distrahera att inte vara orolig inför provet. Kanske han ångrar köpet, men hittills har han aldrig sagt något om följderna efter symaskinsköpet.
4. Jag trivs med öppna vidder. Som barn hade vi segelbåt och var ofta ute på sjön och där fanns horisonten. Numer njuter jag av fjällvidder, både sommar och vinter när tiden tillåter oss att åka iväg. Till vardags så njuter jag av vidderna över åkrarna här hemma.
5. Vi bodde i "stan" när jag växte upp. Min mor höll på att skrämma livet ur mej när jag tog hem en igelkott till vår bostad på 3:je våningen. Hon blev arg och jag fick inte ha den. Mor bar ut den igen med sopskyffeln. Jag som tyckte den var så söt och kunde inte förstå varför jag inte fick ha den inne.
6. Jag är en ensamvarg. Trivs mycket bra att vara ensam eller endast tillsammans med KM. Hunden ingår då också, förstås.
7. Min far är från Tyskland och mor från Östergötland. Mina far flydde i slutet av andra världskriget från Tyskland till Sverige med ett stulet flygplan från sjöräddningen där han var flygmekaniker. Han fick som första utländska medborgare jobb inom flygvapnet i Sverige och placerades på F2 norr om Stockholm. Där träffade han min mor och bildade familj med henne. Min far avled 1995 och min mor 1998.
 * * * * * * * * * * * *
Plikt nummer 2 åker vi iväg och fixar nu. Samtidigt tar jag med alla husets 50-öringar och lägger i Röda Korsets bössa som alltid brukar finnas i vallokalen.
Ha en bra söndag alla!

12 september 2010

tränar...

Nu ligger jag i träning. Jag var ju på kurs igår, frihandskviltning hos Kristina/Quiltbiten. Vad det är roligt att frihandskvilta! Det gäller bara att sätta igång, ju mer träning desto bättre resultat. Men det där att "bara sätta igång" är inte så lätt alla gånger. Det är därför jag vill gå den här kursen (som är tre kurstillfällen med läxa emellan)... jag måste får en skjuts att komma igång. Så i dag har jag tränat.
Tycker jag får hyffsat flyt på sömmarna, så här ser några prover ut, självklart visar jag ju bara den som ser bäst ut :
I en paus passade jag på att göra en liten nesse av en provbit:
Så småningom när jag gjort fler prover som ser bra ut så ska jag montera dem till en inspirationsbonad att hänga på väggen. Men det blir en annan dag . Nu känner jag mej nöjd för dagen med sömnad och tänker ta en prommis med vovven. Luften känns ganska kvav här så antagligen kommer det regn senare.
Ha det gott!

10 september 2010

äntligen helg...

Äntligen är det helg igen. Jag var hemma från jobbet i måndags så man kan ju tycka att veckan borde ha känts kortare... men icke. Nu så är det iallafall fredagskväll och jag har packat symaskin och sybord. I morgon bär det iväg till Uppsala på frihandskviltnings-kurs hos Quiltbiten. Oj vad det ska bli trevligt. Jag har verkligen sett fram emot den här kursen. I våras gick den som kvällskurs på vardagar och då kunde inte jag gå. Snälla Kristina ordnade till det och nu är samma kurs förlagd på tre lördagar under hösten.
Eftersom kursen är i butiken så lär väl en och annan nödvändighet följa med hem antar jag. Kanske det blir en sväng in på Ikea också innan hemfärd från Uppsala.
Nu ska jag slå mej ner framför tv:n ett tag innan det är dags att hoppa i säng.
Ha de'... eventuell rapport kommer imorgon.

7 september 2010

på benen...

TACK för alla goa för kryapådej-hälsningar.

Jag är på benen igen och har jobbat idag. Lite sliten känner jag mej nu ikväll men är helt klart på bättringsvägen.
Nya tag i morgon så nu är det dags för lite vila.
Kram till er Alla

6 september 2010

vågrätt läge...

eller sängläge, det har jag haft sedan lördagskväll. Det var läänge sedan jag var "däckad". Idag är jag hemma från jobbet idag och vilar upp mej.
Tjejmilen blev inställd för min del, vågade inte ge mej på det med förkylning i kroppen. Elva år på raken har jag deltagit tillsammans med en fd. arbetskompis. Nu får vi se fram emot nästa års tjejmil istället.
*  *  *  *  *
Dagen idag ska jag fortsätta tillbringa i vågrätt läge men kikar väl in på bloggarna litegranna under dagen. Orkar jag ska jag lägga upp bilder på mina trädgårdsbilder som ska inspirera mej till något i quiltväg innan jul, allt enligt Majas utmaning.
Men nu först lite vila känner jag.
Ha de'!

1 september 2010

September...

Saxat ur "Den Gamla Svenska Bondepraktikan"
första utgåvan skrevs på 1600-talet.

SEPTEMBER
Tag ett ekäpple S:t Michaelis dag, haver det flu-
gor i sig, då betyder det ett medelmåttigt år. Är      
däruti maskar, betyder det gott år; men är där        
intet uti, så betyder det visst helsot. Äro ekäpplena
mogna och tillika tomma, betyder mycken köld;     
men äro de innan fruktige, så betyder en våt som-  
mar. Äro de magra, då bliver hett visserlig. S:t       
Michaelis natt tag upp dina hästar, om du eljest      
vill de skola vara släta om vintren. Fyra äro de       
himmerdagar, den 18, 19, 20, 21, höres tordön,    
det tecknar fruktsamt år och stor herredöd. Då är  
gott att åderlåta, förutan på den 18 och 19; den     
sig då låter åder, han komma i fara. Bruka får-       
och getmjölk, ät färsk ost, drick must, bruka örter  
och frukt, stänk bröd med salt och ät, men akta      
dig för varma bad. Solen löper i Vikten, är gott      
att vandra, skära hår av, göra bröllop, kläda sig     
i nya kläder, så och plantera.                                 

Ekäpple, (galläpple) http://en.wikipedia.org
S:t Michaelis dag, 29 september