28 november 2010

1:a advent...

och jag gör ingenting. En långpromenad med hunden är vad jag gjort idag. Gårdagen tillbringades i Uppsala och den sista kursdagen med frihandskviltningen. Skönt! Den här hösten har jag varit iväg nästan varje helg på något. Så nu längtar jag efter att få vara hemma... och bara vara.
Inget resultat finns att visa upp ännu efterfrihandskviltningen, eller iallafall inget som jag vill visa. Idag spirar ideérna men jag kommer inte till skott... tror jag tar en sväng upp till syrummet. Där måste röjas lite till och ställas iordning efter alla mina utflykter under hösten. Jag har köpt lite tomtetyg som också skulle vilja bli något... kanske det är dags nu... japp, jag tror jag förflyttar mej till syrummet.

Ha en skön fortsättning på dagen.

24 november 2010

kudde...

Min lokalgrupp Blockmakarna har i höst som gemensamt projekt att sy en kudde. Vi använde oss av ett gemensamt tyg och ett bestämt mönster, för övrigt var det fritt att skapa. Så här blev min kudde:
 
"Havet stormar" heter blocket och finns i Rikstäckets samlingshäfte med mönster ur föreningens tidningar.
Så här såg samlingen ut som visades upp vid vår träff igår:
Härligt att se variationen som blir med egna val av tyger men ändå efter samma mönster. Det ser ut som om vi gillar grön och lila i vår grupp. Det saknade en del deltagare igår så jag hoppas att få se deras kuddar vid ett senare tillfälle.
Måste bara visa en gullig liten "dass"-tavla som Annika i Blockmakarna sydde på igår, storleken är ca 15 x 20 cm.
Visst är den söt?

Ha dé,

23 november 2010

min Singer...

En alldeles underbart ljuvlig liten symaskin har hamnat i mina ägor. En liten Singer Featherweight 222. Oj vad jag är glad o nöjd! Här är hon:

Bland tillbehören finns en manick som gör att hon kan sy zig-zag, den ska bli spännande att prova. Men först ska hon få en ordentligt genomgång av rengörning och smörjning.
Kanske jag ska ta och fota hela min maskinpark någon dag. Det är några maskiner som hamnat hos mej genom åren. Är man hamster så gäller det även maskiner.  
Här är en liten lista på raringarna som finns hos mej:
Pfaff 2134 - broderimaskin
Pfaff 7570 - broderimaskin som jag bara syr "vanligt" med.
Pfaff Smart 200c - köpt för att ha vid syträffar.
Pfaff 360 - inropad på auktion för 100 kr, en supermaskin från 1960.
Pfaff 4862 - coverlock.
Singer Featherweight 221 - raksömsmaskin, samlarobjekt.
Singer Featherweight 222 - raksömsmaskin med friarm, samlarobjekt.
Elna#1 - The Grasshopper, raksömsmaskin samlarobjekt.

 * * * * * * * *

Vad har du för maskiner i ditt syrum eller på vinden? 
Vilket är ditt favoritmärke? 
Kan du gissa mitt? ;-)

22 november 2010

syhelgsresultat...

...inga stordåd men jag är nöjd. 2 grytunderlägg, 1 mobilfodral, 1 lagomkasse och 1 "slängväska". 
Mer hinner inte jag på en helg!
För när man är till Gnesta på syhelg så ska det ätas, pratas, fikas, handlas och så ska man äta igen och fika...  För det hör ju till att umgås också.
Nu ser jag fram emot nästa syhelg i Gnesta. Någon gång under våren 2011 hoppas jag. 
Så här ser mina saker ut som jag sytt:
Passar även på att här tacka Päivi och alla deltagare för en trevlig helg.
PS. glömde... vi sov också litegrann.

21 november 2010

dagarna går...

... snabbare än jag hinner med.
Syhelgen i Gnesta är slut sedan flera dagar tillbaka. Så trevligt och jag sydde en del småsaker. Årets första julmat slank också ner i Gnesta. Jag kom hem vid 19 tiden på söndagskvällen och sen har veckan rullat på.
Innan jag for iväg till Gnesta köpte jag en symaskin. En önskedröm... den fanns närmare än vad jag kunnat ana. En jobbarkompis hade en som bara stod i skåpet. Den fick jag köpa, så nu äntligen har jag en Singer Featherweight 222. Sedan tidigare har jag en FW221. 222:an har friarm och med det följer att jag kan sänka matartänderna och då kan jag frihandskvilta med den. Den syr som en dröm... och jag är så glad!

* * * * * * * * * * *
I min lokalgrupp Blockmakarna har vi som gemensamt projekt att sy en kudde den här terminen. Så klart ska jag hålla på i sista minuten... som vanligt! Igår sydde jag som bestatt... men nu är den klar. På tisdag har i uppvisning.
Nu kräver syrummet en rejäl upprensning, en tornado har dragit fram där.

* * * * * * * * * * *
Vädret idag är inte mycket att hurra för... mörkt och lågt till tak. Jag ska försöka fota mina alster från Gnesta och min fiiina symaskin senare idag och det blir ljust.
Kanske det blir en tur till IKEA också... sonen vill ha smakråd... skönt när man får sån't förtroende.
Ha en skön novembersöndag!

11 november 2010

Syhelg i Gnesta...

För andra gången i år bär det iväg till Gnesta. I morgon vid tvåtiden åker jag hemifrån. Det ska bli så skoj... en hel helg tillsammans med trevliga sykompisar och symaskinen. Päivi som anordnar träffen har gjort ett par mysiga mönster som vi syhelgsdeltagare får. Nu gäller det bara att få med sig rätta tyger och trådar. Symaskinen är rengjord och skärkniven har fräscht skärblad... tror jag fått med allt i packningen. Vill vara klar ikväll eftersom jag jobbar halva dan i morgon och efter det så vill jag ju komma iväg så snabbt som möjligt.
Vi ska tjyvstarta julen med lite julmys och klapputdelning, tokiga? Ja, kanske... men skoj är det.
Nu får ni ha en skön helg alla, hemma eller borta.

7 november 2010

syfestivalen...

Ja, det blev syfestivalen för mej den här gången. Sist när jag var på väg så stoppades jag av ett väldans snöoväder. Det var kaos i trafiken (som vanligt) i Stockholm. Men den här gången var det inga problem.
Det var premiär för mej att besöka syfestivalen på Älsjömässan. Jag kan bara ge plus-poäng. Härligt luftigt trots många besökare. Lätt att hitta och gå tillbaka om man ville. Lagom blandning av utställare, tyg, garn, pärlor, scrapbooking...
Jag träffade en del kända ansikten och fick mej några trevliga pratstunder. Gick runt några varv och spenderade mina pengar.
Här är några av inköpen:
Tygerna var så läckra och det var lika bra att köpa dem, jag skulle ångra mej om jag kom hem utan dem. (jo, jag vet att jag redan har tyg så det räcker till minst 100 täcken ;-)) Ett mönster från Mossby på en söt väska blev det också, i det här fallet är det jag som är prinsessa för väskan ska jag sy till mej själv. Yoyosar var skoj att göra, så det blev en sån mall också. Jag hade de två mindre varianterna och tyckte jag kunde komplettera med en lite större. Sen hittade jag en påt-docka, den ska bli skoj att prova. Jag har ett svagt minne av att jag gjorde det som barn. Men då har jag för mej att jag hade en trä-trådrulle som påt-docka. Den här var ju fin och så passar den så bra ihop med mina nya tyger.
Jag är nöjd med dagen och mina inköp.
Det som ev. kan ge minuspoäng är väl serveringarna. "Restaurangen" brydde jag mej inte ens om att fundera på ett besök. Fiket hade lång kö men det gick trots det ganska snabbt att komma fram kassan. Men varför ska det vara så himla dyrt? 85 kronor för en rejälare smörgås, 95 för en lite räksmörgås med några futtiga räkor på. Allt serveras på papperstallrik, plastbestick och pappersmugg. Det är ok men inte priserna!
Här är jättehärligt väder idag. Nu ska jag ge mej iväg på en långpromenad med hunden. Ha en skön fortsättning på söndagen.

5 november 2010

röjning pågår...

Jag har ett par lediga dagar. Oj, så skönt... men det är mycket jag vill hinna med. Några måsten är avklarade och jag har påbörjat röjning bland tygerna. Jag köpte för många år sedan en massa fatquarters av batiktyger i hela färgskalan. Jätteläckert då... men vad gör man egentligen av en massa små sådana. I början var dom för läckra för att skäras itu och sen har dom blivit liggandes. Med åren har det kommit så mycket läckrare batiktyger och dessa gamla känns inte fullt lika skojiga längre. ... jag har skurit ner dem i 2½" remsor!! Och nu är jag klar. Känns ganska skönt måste jag säga. Nu SKA det bli något av dem. Det finns ju hur mycket inspiration som helst i dessa Jelly Rolls-  o Bali Pops-tider.
Nu ska jag ge mej på den andra högen med gamla fatquaters av omoderna, omöjliga tyger.

* * * * * * * * * * * * * * * *
Nu när jag varit flitig och iallafall påbörjat rensningen i syrummet så är det ju Syfestival så lämpligt också. Kommer att kännas bra att komma hem med lite påfyllning. För så lär det väl bli. Imorgon bär det av dit.
Dagen idag ska ägnas åt lite lövräfsning och det sista i trädgården... sen är det farmors grav som ska pyntas. Har jag tur hinner jag med lite fönsterputs också och handla mat...... håhåjaja.

 * * * * * * * * * * * * * * * *
Sugen på lite julsömnad?
Här kan du ladda hem ett mönster på en vacker julstrumpa. För dej med broderimaskin så finns också en fin snögubbe att ladda hem. Kolla på free projects. Krävs visserligen att man registreras sig men det är det värt. Där hittar du även andra skoj projekt och broderier att ladda hem.
... ha de'

1 november 2010

November...

Saxat ur "Den Gamla Svenska Bondepraktikan"
första utgåvan skrevs på 1600-talet.

NOVEMBER
Gack i skogen Allhelgonadag, och uppleta en rå    
ek eller bok, skär därav en spån, om denna spånen  
är torr, betyder det en varm vinter, är han fuktig,      
då bliver vintren kall. S:t Andreä afton, tag ett         
glas, låt helt full med vatten, löper mycket vatten       
över, då bliver det året vått, men giver vattnet           
sig ned ovan i glaset, då varder det året torrt.           
Kommer S:t Mårtens dag på en fredag, då skall    
fodret litet förslå det året. Höres då tordön, det        
tecknar ett gott år. I denna månad gör intet svett-     
bad, bruka varm mat, senap, agrimonia, lite varm   
getmjölk, därav bekommer du ett vackert ansikte.   
Arbeta och bruka drick till levern. Låt intet åder       
den 16 och 17 dagen, som löper i skytten. Gör        
bröllop, köp och sälj, arbeta med, och kläd dig i     
nya kläder.                                                             

Allhelgonadag, 1 nov: http://sv.wikipedia.org
S:t Andreä, 30 nov: http://sv.wikipedia.org
S:t Mårten, 11 nov: http://sv.wikipedia.org
agrimonia, småborre: http://linnaeus.nrm.se