29 mars 2011

då syr vi...

Då är det dags för oss att Sy Tillsammans. Vi är ett stort gäng (närmare 60st) över hela Norden som syr. De flesta tillhör Quilt o Lappteknik-listan men ett litet gäng har också hakat på här via bloggen. 
Vi Syr Tillsammans t.o.m 10 april 2011 och hoppas få en hel del fina löpare att beundra.

Här kommer länken till mönstret:
Moda Bakery Shop, scrolla ner till kommentarer.
Alldeles ovanför kommentarer finns en länk till "Printer Friendly Version".
Klicka på den så får du hem en PDF-fil att skriva ut.Jag tycker det är enkel och stilren löpare och hoppas att även ni tycker om den. Beskrivningen är lätt och med många bilder. För er som fått min översättning, använd den tillsammans med originalmönstret. Finns det fler som önskar översättningen, skicka ett mejl.
Duken är lämplig att sy i sina favoritfärger och den går snabbt att sy... sådana projekt gillar jag.
Om ni vill så gör jag ett album här för färdiga dukar. Skicka bild till mej få fixar jag det. Ni som har egna bloggar och visar upp duken kan väl skicka länken till mej så sammanställer jag en länklista... vi vill ju inte missa några bilder.
Jamen då så... då kör vi... Några frågor som dyker upp? Skriv dem gärna i kommentarer så svarar jag så gott jag kan. (fler kanske har samma fråga)
1 april jobbar jag till 15.00 så svar på ev. frågor blir inte förrän till kvällen.
Lycka till!

26 mars 2011

våren...

Efter nästan 5 månader med snötäcke så längtar jag verkligen efter våren. 
I dag var vi ut och letade efter den. Så här mycket hittade Eydis o jag under vår promenad:

Tidig krokus, snödoppar, hasselhängen och tofsvipor.
Härligt!

25 mars 2011

fredagskväll...

...och våfflan är uppäten.

Nu ser jag fram emot en skön helg. Våren har kommit till oss!
Snön har minskat rejält under veckan. Härligt, och i morgon ska Eydis o jag ta en långpromenad och utforska hur våren kommit i omgivningarna.
* * * * * * * * * *
Under veckan som varit har jag fått en del kuvert med tyger till bytet. Jätteskoj. Det finns fortfarande möjlighet att delta ifall någon skulle vilja hoppa på nu i slut-tampen. Skicka senast söndag så jag har tygerna hos mej den 29 mars. Då hinner jag byta och skicka ut före den 1 april. 
Den 1 april får ni länken till löparen vi syr tillsammans och de som vill kan få en "fritt tolkad" översättning som jag gjort, eftersom mönstret är på engelska.
* * * * * * * * * *
Nu ska jag ta kväller och slänga mej i soffan, kikar nog på "Så ska det låta"... lite lagom avkoppling. Ha det gott alla, vad ni än pysslar med.

19 mars 2011

vitt, vitt...

I morse hade vi ett nytt lager med vit snö igen... härligt! (nej!)  Nu vill jag ha vår. Efter 5 månader med snö och kyla så känns behovet tillfredsställt för den här gången. Men det finns hopp... titta vad jag hittade i svärmors rabatt som är vid södra väggen på hennes hus:
Ser fram emot ljusare tider, eller hur?
På syfronten händer inget nytt just nu. Veckan har gått åt till att röja lite och ta reda på tvätt, kläder och andra vintersaker som var med till Grövelsjön. Allt är nerhårat till tusen. Hunden längtar också efter våren, vinterpälsen åker av nu.
Hoppas kunna ta tag i mina påbörjade projekt från ferieveckan. Dom är iallafall uppackade och jag har fixat tyger att komplettera med. I morgon kanske...
 * * * * * * * * * * * 
 Än finns chans att vara med på tyg-bytet.
Vi är en liten skara som hittills visat vårt intresse, men fler kan hänga med. Hör av dej till mej genom E-post-knappen i listen överst på sidan. Den 1 april får ni länken till löparen vi ska sy.
Nu är det dags för lite föda. Ha en skön lördagskväll!

13 mars 2011

ska vi byta...

...ska vi byta grejer med varann, jag byter en tyghög mot en likadan....en tyghög mot en likadan, en likadan, mot en annan bunt... ska vi byta, ska vi byta grejer med varann....

Hejsan.
Nu har jag varit i fjällen en vecka och vilat upp mej. Tankarna har snurrat efter någon rolig aktivitet. Nu vet jag... och jag hoppas på att fler kan tycka vara skoj.
* * * * * * * * * * * * * * * * 
Jag har hittat ett mönster på en ENKEL löpare som ALLA klarar att göra. Den är gjord av en sk. Charmpack (5" kvadrater).
Sådana finns ju att köpa färdiga från alla möjliga tygdesigners. Men jag tänkte genomföra ett byte med 5"-kvadrater först. När bytet är klart så syr vi syr löparen av dessa kvadrater. Självklart är det fritt att sy löparen med sina egna tyger och inte delta i bytet.

Till löparen behövs 36 st 5" kvadrater. Man kan välja att vara med på båda aktiviteterna eller välja det man tycker är roligast. Valet är helt och hållet ditt.
Så här tänkte jag att det ska gå till:
Tygerna ska SKÄRAS UT NOGGRANT TRÅDRAKT OCH EXAKT 5"x5", för att vårt slutresultat ska bli fint.
Vi byter 20 st 5"-kvadrater i varierade färger/mönster (tygfärgerna ska inte uppfattas som svarta eller vita, dvs inte mörkare än mellangrått och beige som ljusast) Det ska vara olika tyger i hela packen. Däremot får man gärna byta fler packar som är lika.
Tygerna ska vara av god "lapptäckskvalité", inte lakan, Jysk, Ikea och liknande. Inte heller batiktyger får ingå. Du byter ANTINGEN en hel packe (20st) med TVÄTTADE tyger eller en hel packe (20st) med OTVÄTTADE tyger. NOTERA TYDLIGT vad som är i packen. Du får TILLBAKA samma antal tvättat/otvättat som du skickat. Jag gör så här för att jag vet att det råder delade meningar om tvättat/otvättat och för att så många som möjligt ska kunna delta.
Tygpackarna skickas till mej tillsammans med ett frankerat och adresserat svarskuvert.
Jag vill ha tygerna hos mej senast den 29 mars för att jag ska hinna byta och skicka ut så att ni har tygerna den
1 april.
Från 1 april (ni får länk till mönstret då) och fram till och med 10 april så syr vi löparen.
Mönstret är på engelska men jag gör en mycket enkel översättning till svenska som osäkra kan få av mej.
Till löparen behövs också ett neutralt tyg att kombinera med till framsidan. I mönstret har de valt ett tyg som jag uppfattar som vitt. Jag tror det kan bli snyggt med vilken färg (enfärgat eller näst intill) som helst, kanske din favoritfärg.
Mängden av detta tyg är ca 1/2 meter. Då räcker det också till avslutningskanten. Du behöver även en bit lämplig vadd till din löpare, ca 40 x 80 cm. Inget mer tyg behövs om du jobbar efter mönstret.
Färdigt mått på löparen blir ca 14" x 30".
Låter detta skoj?
Hör av dej till mej så får du min adress att skicka tygerna till.
För information: Jag genomför den här aktiviteten även på QoL-listan som jag är med i.

8 mars 2011

vinterferie...

Härliga dagar i Grövelsjöfjällen har vi. Skidturer på dagarna och symaskin på kvällarna. Hunden sköter sig fint i skidspåret och sover lugnt när vi kommer hem. Det tar på krafterna även för en unghund och inte bara på husse och matte .
Min lilla Singer FW får jobba lite. Det är så härligt att sy med henne. Min låda med batikremsor har följt med tillsammans med FW till Grövelsjön. Ett försök att använda X-blocklinjalen har givit resultat i en liten väggbonad, nja inte helt klar, men en bra bit på väg. Quiltning och avslutningskant blir färdigt hemma, så småningom.
Min X-blockbonad blir inte stor, ca 14" x 14"
Sen har jag fått ihop en början till en bordslöpare också. Jag fick en charmpack av Brita som tack för att jag deltagit i Quilterians sommarutmaning 2010. Jag ska bara komplettera med lite annat tyg och dekor i kortsidorna innan det är dags för quiltning. Provade på sk.  "disappearing 9-patch", en riktigt rolig teknik med snabbt resultat särskilt när man hade en charmpack att ta till.
Avslutar med några vinterbilder med vackert väder här från Grövelsjöfjällen. Vi gjorde en tur till Gammeldalen, en fäbod på Norska sidan av gränsen.
Ha det gott alla.

4 mars 2011

länge sen...

Man kanske kan tro att jag frusit ihjäl sen förra inlägget. Det var ju en del dagar sen sist. Men här har inte hänt mycket, men våren gör sig påmind på eftermiddagarna med lite takdropp o så. Härligt. Vovve, Gubbe och jag packar för fjällresa. Min lilla Singer FW följer med som resesällskap  Lådan med batikremsor följer också med. Lite skoj kan jag nog ha med dessa på kvällarna.

* * * * * * * *
Hittade en söt uggla vid en bloggrunda. Kolla vilken söt en: Sew much time
Ha det gott, på återseende!