29 juni 2011

Det här med kommentarer...

Kommentera är roligt, kanske inte till varje inlägg men någon gång ibland iallafall, dels för att visa att jag besökt sidan och så är de trevlig att få kommentarer.

Men...

Ibland är det inte så lätt att ge…
Eftersom många har sina kommentarer i popup-fönster och med ordverifiering så blir det extra krångligt. Ibland tror jag att missar att fullfölja det hela, jag tror att jag är klar… men sen när jag gått tillbaka efter någon dag upptäcker jag att min kommentar inte finns där!! Det beror på att man ska godkänna flera gånger och det är så lätt att missa.

Det finns fler olika sätt du kan ställa in för att kommentera din blog.

Så här har jag gjort och jag tycker det fungerar jättebra… det är lätt att kommentera och kommentaren visas omgående. Samtidigt är det lätt att kommunicera med dem som skrivit kommentarer eftersom jag får ett meil till min inkorg och därmed möjligt att svara direkt på kommentaren. Man behöver inte heller vara rädd för spam… det finns ett  bra spamfilter hos Blogger. Hittills har inte fått något alls, varken på Eydis blog eller på Lappatoklart. (jo, ett som eg. inte var ett spam men det var anonymt och inte underskrivet med namn.  
Det hamnade i mappen ”väntar på moderering” som du hittar i fliken ”kommentarer när du är i ”design-läge”. Du kan välja att ta bort eller godkänna kommentaren)

 Så här gör du:

1. Klicka på Design
2. Välj Inställningar
3. Välj Kommentarer, där gör du följande ändringar:

Kommentarer - Välj Visa
Vem kan kommentera - Välj Samtliga
Kommentarformulärets placering - Välj Helsida/ eller
Välj Nedanstående inbäddat inlägg. (då är kommentar-rutan synlig nedanför ditt inlägg)
(kompletterat 30/7)

skrolla ner till

Kommentarsgranskning - Välj Endast på inlägg som är äldre än 15 dagar
(skriv in 15 i den tomma rutan)

Vill du visa ordkontrollen på kommentarerna - Välj Nej
Visa profilbilder i kommentarer - Välj Ja
E-post för meddelanden om kommentarer - Skriv in din mejladress i rutan

Genom att använda 15 dagars-alternativet och med Bloggers spamfilter behöver man inte oroa sig för oönskade kommentarer. Blogger tar bort spam helt på inlägg som är äldre än 15 dagar. Spam som är yngre granskar du själv i kommentarsfliken i ”design-läge” och antingen godkänner eller tar bort. Hur enkelt som helst.

Genom att fylla i din e-post i ”E-post för meddelande om kommentar” så mailas alla kommentarer till dig och du kan enkelt svara på dem. Jättesmidigt.

Prova gärna de här inställningarna ett tag… 
om du inte gillar det så kan du ju enkelt gå tillbaka till dina gamla inställningar.

28 juni 2011

grytlappar...

minns ni?
Sent i våras vann jag hos Bambi för jag hade gissat "nästan" rätt ett par remsor tyg. Nu har jag kommit till skott! Grytlappar blev det... 3 st räckte remsorna till och så gjorde jag en solrosapplikation på dem också.
Tack Bambi!
Applikationen bjuder jag på... du kan hämta den under fliken "Tips o annat". Vassego'.
* * * * * * * * * * *
Tack också för era tips o råd angående kviltningen av baliquilten.
Maja, jag kan hålla med dej... men jag vet också att det finns fleece som är av mycket god kvalité. Jag har haft fleecejackor av typen "polarfleece" i många år , den noppar sig inte. Däremot så tror jag inte att fleecefiltar a'la Jysk, Rusta Ikea... är något man ska lägga ner arbete på.
Jag ska fundera någon dag till innan jag bestämmer mej. OM jag använder fleece så blir det nog en "gles" frihandskviltning. :-) Härligt också att höra att batiken blir vackrare av användning, toppen!
Ulla, storleken efter att jag sytt ihop remsorna är ca 95x165cm... jag tänker sy på bårder så att måttet på den färdiga pläden blir ca 140 x 190. (är under beslutsprocess)  ;-)

Opps... nu är det nästan dags för John Blund!
Natti natti

27 juni 2011

bali fortsätter...

alla remsor ihopsydda
fortsättningen? ...bård, breda, smala?...quilta med vadd och baksida?...eller fleece?

Tror jag ska testa med fleece. Det blir första gången för mej. Hur quiltar jag bäst med fleece? i diket, rutor eller frihandquiltning? Har du erfarenhet så får du gärna ge mej råd. Nu ska jag räkna ut hur mycket tyg jag ska ha till bårderna :) sen blir det att beställa både batik och fleece. Stof o Stil har bra fleece, tror jag.
Ha en skön kväll!

26 juni 2011

balibatik...

Sömnad pågår i Syninge :))
Jag har tagit mej an mitt andra påbörjade projekt från Luleå.


Så härliga tyger o färger!
...men nu blir det paus. Lite lunch och en hundpromenad.
Ha de'


25 juni 2011

blå löpare...

då så... nu är min löpare klar som jag påbörjade i Luleå. Ett AnnAKa-mönster, "En Lappelöper".
Jag gillar mönstret... den här ska min son få, han har ett stort bord så jag förlängde mönstret lite. Hans färger går i blått till skillnad från hans mor som är mer för grönt.  ;-)
Förra året sydde jag en annan variant av samma mönster.
Ha en bra fortsättning på helgen!


24 juni 2011

midsommar...

En riktigt
 
Glad Midsommar 

önskar jag mina besökare!


23 juni 2011

sömnad o shopping...

ja, lite blev det sytt och lite blev det shoppat när jag var till Luleå. 
Det går trögt med uppackningen, men idag har jag iallafall fotat mina inköp. 
Randiga tyger och djuriskt i två tappningar, ett mönster o Quilterians utmaning:

 Hmm.. det ska bli spännande att se vad dessa tyger vill bli. några idéer gror i mitt huvud...tidsfristen är till 16 september.
* * * * * * * * * 
 Här är ett påbörjat projekt som ska ha lite applikationer, därför kunde jag inte göra det klart på plats. Min lilla Featherweight syr ju bara raksömmar. Planerna är att ta tag i det ikväll... forts. följer.

Ett batikpaket har också hunnit bli ett påbörjat projekt, vem kunde motstå en sån här härlig packe?

där gäller också fortsättning följer...
Ha en bra fortsättning på denna regniga dag!
Det mesta har nog kommit ner, nu börjar det blåsa istället :-)

21 juni 2011

QoL-träff i Luleå...

I helgen som var tillbringade jag i Luleå som ni säkert förstått. Några härliga dagar i sällskap med sykompisar och symaskiner. Träffen hade vi en en för ändamålet perfekt lokal, vad kan vara bättre än en tygbutik som är fylld av underbara quilttyger. Lite bilder har jag tagit under helgen så här kommer ett sammandrag för er som vill.

* * * * * * * * * * * * * * *
Jag flög upp till Luleå redan på torsdagen så jag skulle hinna utforska omgivningen lite innan träffen. På torsdagskvällen kikade jag runt lite vid Gäddviken där jag också övernattade på Örnviks konferens o camping.

På fredagsmorgonen bestämde jag mej för att ta en tur till Boden. Där fick jag se skylten till Morjärv... hmm, där finns ett ullspinneri, dit åker jag! Jag åkte en vacker väg mellan Boden och Morjärv, undrar bara hur många "träsk" det finns egentligen? ;-)
Väl framme visade det sig att ullspinneriet inte längre var igång. Bilder från en avslutad epok blev det istället för att klappa ullgarner.

Färden tillbaka gick via E4:an så jag var snart tillbaka i Luleå-trakten igen.
En kort paus i Gammelstads kyrkby med friluftsmuseet Hägnan. Där tog jag en lunchpaus och fyllde på magen med en laxsmörgås och som efterrätt en hemgjord maräng som smälte gott i munnen.

Sen var det äntligen dags att styra kosan mot Quilterian.
10 stycken medlemmar från Yahoo-gruppen Quilt o Lappteknik träffades i Quilterian lokaler. Det är 3:je året vi träffas så nu kan man väl säga att det är tradition. Under helgen dök det upp några till QoL:a medlemmar som inte hade möjlighet att delta hela helgen. Vi som var med kom från spridda områden i Norrland, bla. Gällivare och Överkalix.  Jag o Åsa kom med tåg och flyg från Stockholmstrakten. 
Vi sydde och som någon sa... vi kanske är onödigt tysta ;-) men det skapades desto mer. Några projekt blev klara medan andra projekt kommit en bra bit på väg. Vi alla fyllde nog på med mer projekt i "ska göra" högen.
Här är lite bilder från vårt Visa och Berätta:Många härliga timmar tillbringade vi tillsammans. På lördagskvällen hade vi beställt en sommarbuffé från en catering. Den åt vi en en alldeles perfekt miljö för tygnördar:
:-))
Jag har haft en mycket trevlig helg. Tack alla ni som var med!
Med mej hem följde naturligtvis en del påbörjade projekt och en massa inköpta tyger förstås... mer om det en annan dag.
Nu är det dags för en eftermiddagpromenad med hunden. Jag har suttit alldeles för länge vid datorn.
Ha det gott!

20 juni 2011

Luleå 16-19 juni 2011


QoL-träff i Luleå 2011

 
 
 
 
 

17 juni 2011

flitens lampa lyser...

I Luleå så lyser flitens lampa. Quilt o Lappteknikslistan har listträff i norr. Vi håller till i en riktigt toppenbra lokal. Det är bara att sträcka sig efter mer tyger om man vill... Vi håller till i Quilterians lokaler :)


Visst har vi det mysigt!

14 juni 2011

ugglor...

jodå, det blev en löpare också när jag var i Gnesta. Igår kviltade jag den och sydde på kantbandet. Jag var inte så nöjd i början men slutresultatet blev ändå lyckat.


Löparen tänker jag lämna i stugan som vi brukar hyra sen 25 år tillbaka. Ugglan är namnet på stugan och då passar väl den här löparen bra.
Mönstret kommer från PW-design och den här månaden kan du köpa mönstret och samtidigt ge ett bidrag till Rädda Barnen.
Mönstret innehåller 2 versioner, en med ugglor och en med näckrosor!
Passa på att göra en god gärning.
* * * * * * * * * * * * *
Vädret är lite svalare idag och det är tur. Den här dagen ska ägnas åt provtagning på sjukhuset, tandläkarbesök, hårfrissa och butikrace :-)

Ha de´

12 juni 2011

hjärtan...

några hjärtan blev sydda i Gnesta. Igår när det var som varmast så sydde jag ner kantremsorna på dessa små hjärteförvaringar. Den blommiga nessen blev klar redan i Gnesta, sydd i ett härligt tyg som ska användas i större bitar. Passade perfekt till den här nessen med "omvänd" applikation. Tyget har jag köpt hos Quiltbiten i Uppsala.

mönster från PW-design
En löparen blev också påbörjad i Gnesta... kanske jag ska ta tag i den nu, en stund vid symaskinen skulle sitta bra nu. Här fläktar lite och solen är inte så stark... kanske det är åskväder på g. Det känns lite så.
Nu kilar jag till symaskinen.. ha de'!

11 juni 2011

värme...

Varmt och jag har varit ute med grästrimmern. Måste in och svalka mej lite, passar på att knappa lite på min mobil:) testar att göra ett inlägg med hjälp av den. Nu ska jag också prova att lägga till en bild.


Träd i vinterskrud kanske svalkar lite ;)
Ha en bra dag!

10 juni 2011

sommar och sol...

och vi på min arbetsplats har också sprungit ut, precis som studenterna på vår skola. 500 st nykläckta studenter... den här veckan har vi bjudit dem på en 3-rätters lunch och idag fick de en frukost tillsammans innan utsläppet.

 Ett soligt och fint väder bjöds det också på.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Vi i köket hade lite till att ta reda på, ekonomi och matsedel, innan det var dags för vårt utsläpp.
Nu är jag ledig till den 15 augusti. Oj vad jag ska njuta, börjar nog med ett glas vin ikväll. ;-)

Ha det gott i värmen!

8 juni 2011

en god gärning...

det kan du göra om du går in på PW-designs -blogg och läser blogginlägget från den 7 juni.
Tänk att få mönster till dessa söta muggmattor och löpare och samtidigt ge ett bidrag till Rädda Barnen.Kila över till PWdesign-butiken och beställ :-))

ha de'!

6 juni 2011

Gnesta...

Hej hallå och välkommen hit. 
Nu har jag bestämt mej, det blir blogspot i fortsättningen. 

Jag har varit iväg på syhelg :-)  Som vanligt så blir det inte fullt så mycket skapas som ambitionen är. Men desto trevligare, Frustuna scoutgård är så rogivande och ligger så fint vid vattnet. Några blev lockade av de härliga vädret och närheten till vattnet så ett par metspön inhandlades. Nappade gjorde det också, önskemålet var väl abborre men någon sådan blev det inte. Mörten o Braxen höll sig framme vid kroken istället. 

En egen butik hade vi också. "Sibylla" hade öppet från tidig morgon till sena natten.
Det kan man kalla service, eller hur. ;-)

Flitens lampa lyste också från arla morgonstund till sena natten.
Många sömmar blev det och många små alster skapades. Tyvärr så glömde jag att fota våra saker. Kanske beror det på att jag försökte leva upp till mina ambitioner jag hade innan avfärd hemifrån. ;-)
Men så här mysigt hade vi det:

Några små saker hann jag sy men dessa tänker jag inte visa ännu. Det saknas lite handsömnad. Sånt tog jag mej inte tid till att göra där... det får bli här hemma i trädgårdsstolen så småningom, sen så kan jag visa upp mina små saker, nesse, muggmattor, små hjärteförvaringar och en ugglelöpare.

Och som vanlig... när man har det som bäst så att det dags för uppbrott. 
Städning återstår och sen avslutar vi med gemensamt fika. Trevligt!
Tack för en fin helg alla ni som deltog och Tack Päivi som fixar både mysiga mönster och anordnar träffen.

Visst har vi varit på ett underbart ställe!

Ha det gott alla och välkommen tillbaka till Lappat o Klart-bloggen på blogspot :-)